Autor: Pescaru Valentin – psiholog, psihoterapeut, sexolog – Bucuresti
Terapia prin hobby

Ce este hobby-ul
Hobby-ul este o activitate preferata, o pasiune, in afara profesiunii.
Adica este interesul pe care o persoana il are, intr-o anume directie, pentru care aloca timp si resurse (financiare, emotionale). O persoana poate avea mai multe hobby-uri in acelasi timp sau in perioade de timp diferite.
Activitatile ce pot fi considerate hobby-uri sunt extrem de diverse si numeroase: de la constructia de modele (aero/navo/auto modelism), crearea de bijuterii artizanale si obiecte de decor pana la crosetat, gatit, pictat, sculptat, quiling, desen si lista este deschisa.
De ce hobby-ul poate fi considerat o forma de terapie?
In primul rand activitatea preferata presupune placere, bucurie, relaxare. Adica petrecerea unui timp in care persoana se simte bine, se relaxeaza, cu alte cuvinte isi ia mintea de la problemele uzuale si responsabilitati si o canalizeaza catre o activitate placuta. Aceasta mutare a atentiei (si a altor procese mintale) catre o activitate placuta inseamna in acelasi timp imposibilitatea de a mai consuma resurse mentale catre ganduri neplacute si este interpretata ca relaxare de catre organism. Activitatea (hobby-ul) trebuie sa fie indeajuns de complexa incat sa oblige mintea sa se concentreze pe ea si in acest fel sa impiedice desfasurarea altor procese mentale (ganduri) neplacute.
In al doilea rand hobby-ul este timp petrecut pentru sine, pentru o nevoie, bucurie, placere proprie, adica un interes pentru propria persoana, acordarea unui perioade de detasare fata de problemele si responsabilitatile zilnice, fapt ce inlesneste linistirea, odihna, relaxarea. Detasarea de problemele cotidiene ofera mintii timpul necesar pentru refacere si calmare, doua elemente esentiale pentru functionarea sanatoasa a organismului. Timpul petrecut din respect si apreciere pentru sine hraneste increderea de sine si nevoia de individualizare, de autonomie.
In al treilea rand hobby-ul poate fi o cale, o solutie pentru socializare, pentru intalnirea de persoane noi, pentru intrarea in diverse grupuri cu interese comune. Impartasirea unui interes sau a unei activitati comune poate inlesni cunoasterea unor persoane noi, solutie foarte potrivita persoanelor cu dificultati de socializare sau care, din diverse motive, nu mai au grupuri de prieteni sau cunostinte.
In al patrulea rand hobby-ul reprezinta o metoda de a crea, de a materializa gandurile si fanteziile. Obiectul produs de propriile maini si de propria gandire devine o realitate tangibila, extrem de importanta mai ales pentru cei a caror munca nu este usor masurabila si identificabila (zona serviciilor, a consultantei, a vanzarilor, marketingului etc.). Sunt din ce in ce mai multe persoane care isi doresc sa vada, sa tina in maini un obiect al lor, o creatie ce poate fi vazuta si apreciata. In mod simbolic acest produs reprezinta o dovada clara a existentei si trecerii omului prin lume, nevoie pe care o exprima din ce in ce mai multi oameni care nu se mai regasesc in profesiunea lor. Pe de alta parte poate fi o metoda de crestere a increderii de sine: sa vezi pe un perete un desen al tau, sau pe masa, un obiect realizat de mainile tale poate fi un motiv de bucurie si mandrie.
Nu in ultimul rand, hobby-ul poate fi (sau deveni) o activitate care sa fie o sursa suplimentara de venituri. In multe cazuri persoanele s-au indragostit atat de tare de activitatile lor din timpul liber incat le-au dezvoltat pana au devenit activitatea lor principala, caci ce poate fi mai frumos ca pasiunea devenita profesie?
Iata cateva hobb-yuri si locuri in care acestea pot fi practicate cu placere si mai ales, cu sprijin din partea unor persoane minunate:
– olaritul: vechea tehnica a prelucrarii lutului, a vopsirii si coacerii lui, a picturii pe ceramica sau a realizarii de alte obiecte de arta, care pot deveni un obiect de decor sau unul util poate fi deprinsa si exersata intr-un loc cu adevarat placut: http://www.ceramictime.ro/
– tehnica desenului, pictura pot fi insusite intr-un cadru potrivit, sub indrumarea profesionistilor la: https://www.facebook.com/AtelierCristianScutaru/