Autor: Pescaru Valentin psiholog, psihoterapeut, sexolog
Psihoterapia insomniilor in anxietate, depresie si alte situatii
In cazul insomniilor (tulburarilor somnului) psihoterapia are ca scop identificarea cauzelor, mergand pe principiul ca insomnia nu este o stare naturala a organismului (este mai degraba un simptom care arata ca ceva nu functioneaza bine), ca ea are o cauza, iar daca acea cauza este tratata, efectul va dispare de la sine. In functie de cauze psihoterapia se adapteaza si ofera solutii specifice, atat in functie de situatie cat si de persoana.
Insomnia asociata anxietatii
Una dintre cauzele des asociate cu insomnia este anxietatea. Anxietatea este caracterizata de o stare de teama fara un motiv clar, de ingrijorare excesiva, de agitatie continua, de tensiune nervoasa si musculara constanta, de ganduri construite in jurul fricii, al grijilor permanente, de idei de amenintare si pericol, de boala sau moarte.
Concentrate pe aceste idei si ganduri, persoanele respective nu mai pot identifica foarte clar senzatia de oboseala. Prea ocupat cu valmasia de ganduri si idei si invartirea-rostogolirea lor (ruminatie) creierul lor nu mai poate identifica semnalul de a merge la culcare. In cele mai multe cazuri la aceste persoane intalnim insomnia de adormire (dificultatea de a intra in acea stare care permite instalarea somnului) sau somnul agitat (dificultatea de a intra in somnul profund, odihnitor).
In aceasta situatie psihoterapia ajuta la intelegerea cauzelor profunde ale ingrijorarii si fricii, la stoparea gandurilor care nu mai dau pace si la reinstaurarea functionarii naturale a organismului, respectiv la recuperarea somnului, odihnei si refacerii. In afara de abordarea specifica fiecarui tip de psihoterapie, se utilizeaza cu succes tehnicile de relaxare, care invata persoana sa se relaxeze, sa opreasca ruminatia, astfel incat starea de relaxare obtinuta sa permita instalarea somnului. Tehnicile de relaxare urmaresc atat relaxarea mulsculara (prin indepartarea tensiunii musculare) cat si cea psihica, obtinandu-se o stare completa de relaxare a organismului.
Insomnia asociata depresiei
O alta situatie in care intalnim adeseori insomniile este depresia. Depresia este caracterizata de o stare de tristete constanta, care ajunge sa imbrace toate aspectele vietii persoanei, ducand la pierderea interesului pentru activitati care altadata produceau placere. Este o stare de inhibitie generala, construita in general in jurul ideii de devalorizare: persoana considera ca nu este buna de nimic, ca este o povara pentru ceilalti, ca este bolnava etc. Aceste idei si ganduri se dezvolta cel mai mult inainte de culcare, cand linistea permite izbucnirea lor. Mintea incepe sa deruleze din nou si din nou aceleasi idei de devalorizare, de lipsa de perspectiva si bucurie, astfel incat instalarea somnului devine imposibila.
In aceste cazuri psihoterapia incearca sa afle cauza starilor si sentimentelor existente. Principiul ramane acelasi: daca se identifica motivele, simptomele incep sa se diminueze si somnul sa se instaleze, aducand odihna de care organismul are atata nevoie. In cazul depresiei, desi apare adeseori o stare de oboseala fara un efort corespunzator (fatigabilitate), insomnia apare ca un paradox. Da, caci starea de oboseala resimtita este un rezultat al inhibitiei generale (un nivel foarte scazut al energiei) si nu un rezultat al unui efort fizic. Persoanele care sufera de depresie duc lipsa de efort fizic (miscare, sport) caci le lipseste motivatia necesara. Introducerea miscarii organizate duce la activarea organismului, la cresterea nivelului energetic, la aparitia oboselii „reale” si respectiv la necesitatea clara a odihnei. Psihoterapia urmareste toate aceste aspecte si este un ajutor clar in tratarea depresiei si respectiv a insomniei asociate.
Alte cauze al insomniei
Sub presiunea vietii moderne, care ne asalteaza cu nenumarate sarcini, responsabilitati si actiuni, timpul pare ca isi schimba reprezentarea. In incercarea de a compensa lipsa timpului liber, apare un comportament nepotrivit, nesanatos, in care din ce in ce mai multe persoane vad somnul (timpul dedicat acestuia) ca un timp pierdut, risipit pe ceva neimportant. In mod inconstient aceste persoane construiesc o reprezentare nepotrivita a somnului, care apare ca ceva nedorit (indezirabil). In astfel de conditii, cum sa apara in organism ceva ce nu este dorit. Instalarea somnului devine imposibila si insomniile incep sa apara (de adormire, de mentinere a somnului). Psihoterapia, in astfel de cazuri, ajuta la restabilirea unui program si a unui stil de viata echilibrat, la reconsiderarea necesitatii si importantei somnului. Orice fiinta umana are nevoie de cel putin opt ore de somn pentru a functiona corect, normal si sanatos.
In alte situatii cauza insomniilor este consumul abuziv de stimulente: cafea, energizante sub toate formele, bauturi tip cola, vitamine, medicamente luate nepotrivit, substante interzise, fumat excesiv etc. Multe dintre ele sunt de fapt parti ale unui stil de viata nesanatos. La acestea se adauga de multe ori un ritm de viata alert, nepotrivit, haotic, in care nu mai exista o ora clara de culcare. Se strica ritmul normal si natural de odihna. In acestea cazuri psihoterapia urmareste gasirea unui stil de viata sanatos, mai organizat, care sa integreze intr-un mod mai potrivit nevoile si dorintele, distractiile si responsabilitatile.