Autor: Pescaru Valentin psiholog, psihoterapeut, sexolog
Hobbyuri si metode de relaxare: Psihoterapia prin desen sau pictura
Una dintre cele mai simple si la indemana metode de relaxare este terapia prin desen.
Cui ii este recomandata terapia prin desen?
Desi, la prima vedere, poate parea puerila, metoda este din ce in ce mai utilizata de cei care au nevoie sa se relaxeze, sa se detaseze de probleme care ii incarca prea mult, de catre cei stresati, de catre cei anxiosi. Poate fi o activitate de relaxare si recuperare dupa boala, in timpul sau dupa spitalizare.
Caracteristici ale psiho-terapiei prin desen
– nu exista o limita de varsta a celor care o pot utiliza
– metoda de relaxare simpla (nu necesita conditii speciale)
– poate fi practicata aproape oriunde: acasa, la birou, in aer liber, in spital
– nu este nevoie de talent la desen, asa cum considera unele persoane. Scopul metodei nu este obtinerea unei opere de arta ci a unei stari de relaxare. Exista insa situatii in care rezultatul activitatii poate fi o frumoasa lucrare ce va impodobi peretii unui spatiu, crescand bucuria si increderea de sine a persoanei.
– cheltuielile sunt minime: creioane negre si colorate, foi de desen si carti de colorat.
Cum functioneaza psihoterapia prin desen
Desenul si pictura au fost intotdeauna cai de exprimare a starilor. Desi initial au fost considerate mai degraba hobby-uri, activitati de timp liber, s-a observat ca sunt cai ce permit atat studierea mintii umane cat si descarcarea unor emotii. Diferenta dintre desen si pictura sta in instrumente si complexitate, dar in fond amandoua sunt cai de a transpune pe un suport (hartie sau panza) stari si emotii, pe care le descarca, sugerand in acelasi timp continutul acestor trairi. Utilizarea fiecareia depinde de deschiderea persoanei. Vom vorbi mai mult despre desen caci este accesibil marii majoritati a persoanelor.
Actul de a desena implica o legatura stransa intre creier si mana. In creier sunt multe procese implicate in actul de a desena, asa cum este si in cel de a scrie.
Se poate desena liber, daca imaginatia persoanei permite asta. Insa desenul trebuie sa aiba o anumita complexitate, atat ca forma dar ca si continut, perspectiva, etc. Complexitatea desenului nu trebuie insa sa streseze persoana, ci sa fie accesibil ca si dificultate. Persoanelor care nu au, sau nu pot desena din imaginatie le sunt dedicate carti create special.
Desenul ce se doreste a fi realizat sau colorat trebuie sa fie indeajuns de complex pentru ca actul, actiunea de a desena, sa necesite un anume grad de atentie si concentrarea. Acest grad de concentrarea trebuie sa faca indeajuns de mare astfel incat sa nu mai poata fi posibila prelucrarea altor ganduri (probleme, ingrijorari). Oprirea gandurilor neplacute, care duceau la tensiune nervoasa, la prelucrarea (ruminatie) acelorasi ganduri sau idei neplacute din nou si din nou, va insemna golirea mintii.
In termeni fiziologici aceasta inseamna timp pentru liniste si refacere, odihna creierului.
In termeni psihologici aceasta inseamna relaxare si obtinerea unei stari de bine.
Exista carti de desen deosebit de frumoase si interesante, pentru toate gusturile si posibilitatile, ce ofera o gama larga de optiuni, de la scene diverse, povesti, pana la mandale si forme geometrice complexe.
Desenul in aer liber este cel mai recomandat: in parc, la munte, la mare, departe de ochi curiosi, astfel incat sa avem linistea necesara. Putem obtine un desen puternic incarcat cu semnificatii ce vor deveni frumoase amintiri.
Este foarte posibil ca o alta cauza a starii de relaxare obtinute prin desen sa fie datorata amintirilor pe care le purtam in noi, amintiri ale vremurilor cand eram copii si desenam fara grija, sau poate nu am avut aceasta posibilitate iar acum o avem.
Sa lasam copilul sa deseneze si adultul sa se bucure…