Autor: Pescaru Valentin psiholog, psihoterapeut, sexolog

Tratamentul insomniilor prin psihoterapie si remedii naturale

Fiecare tip de insomnie are o abordare si un tratament specific. Este deosebit de importanta stabilirea corecta a tipului de insomnie, doar asa se pot obtine rezultatele dorite. In functie de tipul de insomnie (si de cauzele acesteia) pot fi recomandate psihoterapia, remediile naturiste sau o combinatie dintre cele doua. In cazul insomniilor de intensitate usoara sau moderata solutiile de mai sus dau rezultate excelente. In principiu insomnia usoara, pasagera, ce nu influenteaza functionalitatea generala, ce apare si dispare poate fi tratata foarte bine naturist. In cazul insomniei (moderate) ce incepe sa fie mai degraba prezenta decat absenta, sa influenteze functionalitatea persoanei combinatia dintre psihoterapie si remedii naturale este recomandata. In ceea ce priveste remediile naturale exista un numar mare de posibilitati, multe dintre ele sunt ieftine, usor de procurat si fara efecte secundare importante. Le gasiti prezentate in randurile urmatoare.

Reguli generale de tratare a insomniei

O parte importanta a insomniilor isi gasesc rezolvarea doar prin respectarea regulilor de baza pentru obtinerea unui somn sanatos, odihnitor. Vorbim de asa-numita igiena a somnului:

– perioada cea mai importanta a somnului este cuprinsa intre orele 23.00-03.00, cu un maxim in jurul orei 01.00-02.00. Aceasta inseamna ca ora de culcare ar trebui sa fie in jur de 22.30-23.00. Orice persoana necesita cel putin 8 ore de somn de buna calitate. Este recomandat ca ora de culcare sa ramana fixa in timp, astfel va fi mai usor organismului sa se obisnuiasca.

– nu se intreprind actiuni sau activitati care stimuleaza scoarta cerebrala/functionarea creierului: utilizarea calculatorului, jocuri pe calculator, vizionare de filme sau emisiuni stimulative intelectual, planuri pentru a doua zi sau rezolvari de probleme stresante, cititul de lecturi stimulative sau studiatul etc. Regula de baza este: creierul trebuie pregatit pentru culcare, trebuie relaxat si nu stimulat. Planurile si listele se realizeaza cu cateva ore inainte de culcare.

– camera trebuie aerisita, cu o temperatura intre 22-24 grade Celsius

– in camera nu trebuie sa existe lumini de veghe puternice (cum sunt la unele aparate electronice) sau colorate (rosii, albastre etc.), zgomote neplacute ale unor aparaturi (tiuituri, bazaituri) etc.

– atunci cand va asezati in pat nu incepeti sa va ganditi la ceea ce aveti de facut in zilele urmatoare, nu faceti planuri si nu rezolvati sarcini

– nu consumati alimente sau stimulente inainte de culcare (aici se incadreaza si vitaminele, ceaiul verde sau negru si bauturile care le contin, unele medicamente naturiste pentru imbunatatirea circulatiei sanguine care contin ginko-biloba, ginseng guarana etc., cafea, bauturi tip cola, ciocolata sau prajituri cu ciocolata multa etc.)

Tratarea insomniei de adormire

Tulburarea echilibrului deritm circadian (nictemeral) este una dintre cauzele des intalnite ale insomniei de adormire. Se intampla datorita unui dezechilibru din creier, care nu mai „stie” care este ora de culcare, fapt care are ca si cauze: schimbarea de fus orar, lucrul in schimburi prelungite sau fara un ritm clar, schimbarea, pentru o perioada indeajuns de lunga (saptamani-luni) a orei de culcare etc. Este necesara restabilirea orei potrivite de culcare, iar abordarea initiala este utilizarea unui hormon natural produs de organismul uman: melatonina. Aceasta regleaza in mod natural ritmul somnului (al orei de culcare). In unele cazuri (de intensitate moderata) se poate utiliza si combinatia dintre melatonina si valeriana, care ajuta atat la restabilirea ciclului (orei) de somn normale cat si la inducerea starii de relaxare necesare.

O alta abordare pentru tratarea insomniilor de adormire de intensitate usoara este utilizarea sedativelor usoare, obtinute din combinatii de plante, sub diverse forme: pilule, prafuri, ceaiuri etc. Avantajul lor este ca nu au efecte secundare si, daca sunt utilizate cu responsabilitate (conform indicatiilor), nu produc dependenta.

Capsulele sau ceaiurile cu Valeriana, Passiflora, Roinita, Lavanda, sunt recomandarile de baza in aceste cazuri. Efectul lor consta in inducerea unei stari de relaxare, pe care somnul se instaleaza natural. Doza uzuala este de o capsula luata cu circa 1 ora inainte de ora de culcare (pot fi luate chiar si doua capsule in cazurile de intensitate moderata).

Tratarea insomniilor de adormire insotite de dificultati de mentinere a somnului

In situatia insomniilor de adormire de intensitate moderata, insotite sau nu de dificultati de mentinere a somnului se recomanda cresterea dozelor de substante amintite anterior, adica doua capsule cu circa 1-2 ore inainte de ora de culcare. Atentie: Aceste produse nu sunt somnifere, ele nu induc somnul, ci mai degraba produc o stare de relaxare pe care somnul se instaleaza.

Aceleasi produse pot fi utilizate in cazurile de insomnii caracterizate de somn agitat, de vise neplacute sau de mentinere a somnului (treziri repetate peste noapte).

Exista si o alta abordare de tratare a insomniilor de adormire sau de mentinere a somnului, recomandate atunci cand exista situatia unui dezechilibru general al persoanei: perioade de stres profesional, de oboseala accentuata (datorata efortului fizic sau psihic) etc.; ea are la baza utilizarea unor remedii naturale (plante) care au ca rol principal echilibrarea proceselor interne, asa numite plante adaptogene: Rhodiola, Ashwaghanda (Withania somnifera, ginsengul indian) Schizandra, Busuiocul Indian (Ocimum Sanctum). Desi nu este tocmai o planta adaptogena, Sunatoarea ajuta la instalarea unei stari de bine general, care, la randul ei, ajuta la obtinerea unui somn linistit.

Exista si formule moderne, complexe, de tratarea a insomniilor (de intensitate usoara sau moderata), ce includ descoperiri recente, cu efect important si rapid: 5-HTP, Stressstame, Serenis sau Hypnox.

Tratarea insomniilor moderate, cu sau fara dificultati de mentinere a somnului

In aceste situatii recomandarile generale adauga la cele de mai sus produse cu extract de mac sau hamei, recunoscute pentru efectele lor sedative puternice.

Atentie: aceste produse nu sunt recomandate barbatilor, unul dintre efectele secundare importante fiind scaderea dorintei si potentei sexuale.

Tratarea insomniilor de intensitate severa

Tratamentul in astfel de cazuri cuprinde in special medicamente, substante chimice de sinteza sau combinatii dintre substante naturale si de sinteza. In aceste cazuri este important sa se ceara sfatul unui medic (specialist in tulburari de somn, psihiatru etc.). Utilizarea medicamentelor pentru insomnii severe necesita responsabilitate si respectarea indicatiilor; abuzul de astfel de substante poate fi periculos.

De ce este necesar sa tratam insomniile

Insomniile, de orice fel ar fi, sunt stari nepotrivite, nenaturale ale organismului. Dupa doar cateva zile sau saptamani pot provoca probleme serioase de sanatate si pot declansa tulburari severe. Privarea organismului de somn si odihna pe termen lung reprezinta un pericol major pentru sanatate. Tratament insomnie fara medicamente, urmand programul „Fara insomnie”.

Mai mult decat atat, insomniile pot indica existenta unor suferinte mai profunde, mascate (anxietate, depresie), imbolnaviri ale unor organe (glande), probleme neurologice etc.

Atentionare generala referitoare la remediile naturale!

Efectul pe care il au remediile naturale asupra corpului si psihicului uman se datoreaza substantelor pe care le contin.
Substantele din produsele naturale pot interactiona intre ele sau cu cele din produsele farmaceutice (medicamente).
Orice substanta poate avea efecte secundare, indiferent de originea ei (plante sau produse chimice).
Orice tratament, indiferent ca este naturist sau de alta natura, trebuie luat in cunostinta de cauza, recomandat de catre un medic specialist.