Autor: Pescaru Valentin – psiholog – psihoterapeut – sexolog – Bucuresti

Anxietatea si tulburarile asociate (tulburarea de anxietate generalizata, atacul de panica, fobia sociala, agorafobia etc.) se afla pe primele locuri in randul starilor ce produc suferinta, scaderea performantelor si a functionarii generale.

Riscul autodiagnosticarii si autotratamentului anxietatii

Reticenta in consultarea unui specialist (medic de familie, psihiatru, psiholog) pentru identificarea si dignosticarea clara a situatiei este inca mare. Autodiagnosticarea cu ajutorul postarilor de pe internet, de pe diverse forumuri, este riscanta, nefericita si nesanatoasa, caci multe dintre informatiile existente nu sunt verificate, sunt pareri personale fata de cazuri individuale care nu se pot (si nu trebuie) generalizate. Exista multe simptome asemanatoare intre boli si tulburari foarte diferite si doar opinia unui specialist duce la o evaluare corecta. Iar daca totusi exista dubii asupra diagnosticului, consultarea unui alt specialist (a doua opinie) este recomandata.

Tulburarile anxioase sunt tulburari tratabile, in cele mai multe cazuri cu rezultate excelente. Medicina si psihologia colaboreaza de multa vreme in oferirea celor mai bune solutii, individualizate pe caz si persoana.

Tratamentul complex al anxietatii si a atacurilor de panica

In principiu, tratarea anxietatii si a AP cuprinde, in functie de gradul de suferinta si afectare a functionalitatii, evaluat de specialisti, tratamentul farmaceutic (adordarea medicala) si tratament psihoterapeutic (abordarea psihologica). Cele doua abordari pot fi utilizate impreuna sau separat.

Psihoterapia urmareste identificarea cauzelor ce au produs suferinta, dezvoltarea de mecanisme noi (si mai sanatoase). Psihoterapia anxietatii poate cuprinde atat tehnici si exercitii de relaxare (ce vor contribui la scaderea simptomelor) cat si procesul psihoterapeutic in sine.

Tratamentele farmaceutice utilizeaza atat extrase din plante (recomandate in cazurile usoare si moderate) cat si produse medicamentoase (in cazurile mai grave).

In destule cazuri este necesara schimbarea stilului de viata, renuntarea la unele obiceiuri daunatoare (consumul in exces de excitante: cafea, cola etc.), imbunatatirea somnului, hrana s.a.m.d.

Ceea ce se urmareste in tratarea anxietatii este scaderea starii de agitatie, de teama, de alerta („on the edge” – pe muchie trad.engl), de tensiune musculara si incordare generala specifica persoanelor ce sufera de anxietate. Tratarea starilor de anxietate cat mai devreme este foarte necesara, caci poate impiedica agravarea ei prin aparitia atacurilor de panica. Utilizarea produselor naturiste prezentate in continuare contribuie la scaderea simptomelor, la cresterea nivelului de functionalitate si la imbunatatirea efectului psihoterapiei.

Natura ofera multe posibilitati, printre cele mai cunoscute fiind combinatiile dintre Valeriana, Passiflora, Roinita, Lavanda, sub diverse formule: Somn Usor (poate fi utilizat si in tratarea insomniei usoare sau moderate), Serenis, Adaptonic. Avand in vedere ca substantele continute pot produce o stare de somnolenta, dozele din timpul zilei vor fi reglate progresiv, pana sa va obtine starea dorita fara senzatia de somnolenta. Este posibil ca aceste capsule sa scada reflexele, ceea ce inseamna ca sofatul nu este recomandat pe perioada utilizarii. Sunatoarea poate fi utilizata cu succes sub toate formele: ceai, capsule sau tinctura.

O alta abordare a anxietatii consta in reglarea-reechilibrarea proceselor interne ale organismului pentru a face fata mai bine stresului si oboselii, prin utilizarea plantelor adaptogene, dintre care cele mai cunoscute sunt: Rhodiola, Schizandra, si Ashwaghanda.

O situatie des intalnita la persoanele ce sufera de anxietate este insomnia. Odihna joaca un rol important in echilibrul si reconstructia organismului, de aceea este imperios necesar sa se trateze.