Psihoterapia de cuplu se ocupa de situatiile care au dus la dificultati de comunicare si interactionare intre doua persoane ce formeaza un cuplu (indiferent daca sunt casatorite sau nu, indiferent daca sunt hetero sau homosexuale etc.) Exista nenumarate situatii sau evenimente care pot duce la conflicte sau alte situatii neplacute in cuplu.

Relatiile de cuplu sunt complexe si necesita o abordare corespunzatoare, din partea unui psihoterapeut de cuplu experimentat. Cuplul inseamna atat doua persoane separate (doua individualitati), fiecare cu dorintele, nevoile, trairile si visurile ei, cat si un intreg, o suma de nevoi, asteptari si scopuri, pe care fiecare le asteapta si le doreste de la celalalt, sau pe care vrea sa le implineasca alaturi de partener.

Psihoterapia de cuplu ofera spatiul si timpul necesar si echilibrat fiecaruia dintre parteneri pentru a se exprima, a asculta si a intelege, atat pe sine cat si pe celalalt. In multe situatii, dezechilibrul relatiei apare atunci cand limitele intre “eu si noi” sunt gestionate defectuos, cand exista “doar eu” sau “doar noi” si, nu de putine ori: “doar tu”.

De la caz la caz o psihoterapie de cuplu poate necesita si una sau mai multe sedinte individuale, in care partenerii se pot simti mai liberi in a-si exprima niste trairi, emotii, sau pot vorbi mai deschis despre traume personale, pe care nu sunt inca pregatiti sau nu doresc sa le dezvaluie partenerului.

Psihoterapia de cuplu este un demers important in situatia cuplurilor cu probleme. Contrar credintelor populare, exista multe situatii, conflicte si probleme care nu se vor rezolva de la sine, ci dimpotriva, se vor agrava odata cu trecerea timpului: agresivitatea si violenta in cuplu, alcoolismul, dependenta de jocuri de noroc sau de droguri, infidelitatea, abuzul, minciuna etc.

In marea majoritate a situatiilor, dificultatile de relationare si comunicare vor duce si la probleme in viata sexuala a cuplului, fapt care poate insemna combinarea psihoterapiei de cuplu cu terapie sexuala de cuplu.
Despre felul in care se desfasoara, ce presupune psihoterapia de cuplu sau terapia sexuala de cuplu puteti sa ma contactati si sa discutam pe larg.