Autor: Pescaru Valentin psiholog, psihoterapeut, sexolog

Exista mai multe abordari si mai multe directii pe care trebuie sa le avem in vedere atunci cand ne ingrijim de sanatatea creierului nostru.

Prima, si cea mai importanta este intelegerea faptului ca este organul cel mai important; de el depinde atat functionarea noastra fizica dar si cea generala (profesionala, sociala, etc.). De felul in care functioneaza creierul depinde adaptarea noastra la lume si viata, rezolvarea de situatii, gasirea de solutii, planificarea etc.

In epoca moderna nu este intotdeauna usor sa ai la indemana sau sa consumi legume, fructe sau peste – sunt destule persoane carora pur si simplu nu le place sa le consume. Am incercat sa prezint in randurile urmatoare combinatiile cele mai potrivite care sa ofere substantele necesare creierului.

Ingrijirea celulelor creierului

Una dintre abordari pleaca de la baza, adica de la celulele care il formeaza; aceste celule au nevoie de diferite substante ca sa functioneze corect, sanatos si timp indelungat: vitamine, minerale, grasimi, etc. Pe primul loc sunt acizii Omega 3-6-9. Omega-3 influenteaza structura celulei cerebrale si capacitatea de a transmite mesaje. Insa nu este relevanta atat cantitatea de omega-3 pe care o consumam, cat raportul dintre omega-3, omega-6 si omega-9, fiecare cu rolul lui. O alta categorie de substante cu rol important in functionarea celulelor creierului este complexul de vitamine B (formula prezentata este cea mai complexa) dar si vitamina E. Alte substante cu rol in prevenirea imbatranirii celulelor sunt antioxidantii, printre care enumeram: vitamina C, resveratrolul sau alte substante gasite in celebrul ceai verde pe care le putem gasi in formule complexe cum este Antioxidant sau Antioxidanti.

Circulatia cerebrala

Aceasta abordare are in vedere faptul ca, pentru buna functionare a creierului este necesara o buna circulatie a sangelui in zona cerebrala. Vasele de sange din creier sunt unele dintre cele mai fine din corp, ceea ce inseamna sa blocarea lor (datorita infundarii) sau atrofierea lor datorita inaintarii in varsta le poate afecta serios. Poate cea mai celebra planta utilizata pentru imbunatatirea circulatiei cerebrale si periferice este ginko biloba. Exista nenumarate formule naturiste in care o regasiti, iata-le pe cele mai complexe si mai avantajoase: Circulatie cerebrala si memorie 1, Neurotonic, Ginko Stem 120.

Exista si compusi de ultima generatie, care contin substante complexe si inglobeaza ultimele descoperiri, cu rol major in functionarea creierului: Q-absorb, Neuro-optimizer, Memory-Max sau Super IQ.

Stimulente cerebrale

Datorita inaintarii in varsta, procesele fiziologice se desfasoara mai incet. Nu intamplator, oboseala si batranetea sunt asociate cu scaderea performantelor fizice si intelectuale. Cafeaua si ceaiul verde ajuta atat la imbunatatirea functionarii cerebrale si prin efectul stimulativ pe care il au. Exista insa si o multime de plante si formule naturiste care ajuta la imbunatatirea functionarii cerebrale, oferind si stimularea atat de necesara pastrarii performantelor si stilului de viata: gotu-cola, ginsengul, guarana si mate sunt cele mai cunoscute dintre ele, si puteti sa le gasiti in diferite variante aici: Guarana si Mate, Memory-blend, Memo-On.

Imbunatatirea atentiei, memoriei, concentrarii

Dupa cum spuneam, oboseala si imbatranirea afecteaza in mod natural procesele derulate de catre creier. Functiile mintale scad, ca si performantele. Este important de inteles insa ca nu se poate influenta directa atentia, concentrarea si memoria, caci ele sunt un rezultat al activitatii cerebrale. Aceasta inseamna ca, daca dorim sa le imbunatatim, trebuie sa imbunatatim functionarea creierului, iar directiile de actiune sunt cele descrise mai sus.

Varsta si Creierul

Odata cu inaintarea in varsta, procesele fiziologice incetinesc si se schimba, stilul de viata, alimentatia si odihna se modifica. Toate acestea au ca rezultat scaderea importanta a nivelului (sau chiar disparitia) unor vitamine si minerale atat de necesare functionarii organismului. Oamenii de stiinta au incercat sa suplineasca aceasta scadere sau disparitie cu formule complexe de vitamine, adaptate varste, dintre care cele mai bune formule sunt: Multivitamine si minerale (dupa 40 de ani), Geriatric-vitamin (dupa 50 de ani), Tonic General, Eurovita-multivital, etc.

Si aici gasim formule complexe, de ultima generatie care includ substante si tehnologii moderne: Alive Multi-Vitamin, Multivitamine cu minerale, Multi Senior.