Vitaminele sunt esențiale pentru viață! Este arhicunoscut acest lucru. La fel de cunoscut este că nu sunt produse de către corpul uman drept care trebuie să le luăm din alimentație, zilnic. Nu, alimentație nu înseamnă suplimentele alimentare care apar obsesiv în aproape orice reclamă din mass-media sau online. Dar, înainte de a discuta despre suplimentele alimentare să vorbim despre vitamine.

În acest moment se cunoaște că există un număr de 13 vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, C, D1-D4, E, K). Ele se împart în două categorii, în funcție de solubilitatea lor: hidrosolubile (se dizolvă în apă: B-urile si C) și liposolubile (se dizolvă în grăsime – A,D,E,K).

Poate nu credeați dar vitaminele sunt substanțe chimice și au o formula specifică. Au fost și sunt desfășurate nenumărate studii și cercetări despre felul în care sunt implicate aceste substanțe chimice în procesele din organismul nostru dar rezultatele sunt încă modeste.

Iată câteva informații cel puțin interesante dar bine ascunse, despre vitamine:

  • Nu se cunoaște cu exactitate necesarul de vitamine (fiecare în parte) de care avem nevoie în fiecare zi! Recomandările pe care le găsim sunt mai degrabă o convenție internațională asupra cantității zilnice!
  • Nu se cunoaște modul precis în care acționează aceste substanțe chimice în organism și între ele. Asupra unora dintre ele (vitamina D) discuțiile sunt aprinse și se propune chiar mutarea într-o altă categorie de substanțe (hormoni)
  • Cantitatea necesară zilnic, asupra căreia s-a agreat, este INFIMĂ! Și o găsim într-o cantitate foarte mică de mâncare. De fapt toate vitaminele necesare s-ar regăsi într-o farfurie de mâncare pe care există legume, fructe si produse de origine animală!
  • Având în vedere cantitatea extrem de mică de vitamine necesare într-o zi riscul de SUPRADOZARE este foarte mare. Da, ați citit bine! Poate exista supradoză de vitamine, cu efect periculos asupra corpului uman.
  • Riscul excesului de vitamine asupra organismului este mare, mult mai periculos decât lipsa acestor vitamine. Supradozarea poate distruge oasele, organele și afectează major funcționalitatea corpului!
  • Se consideră că cel mai ușor se poate face supradoză de vitamina B6, al cărui necesar zilnic este extrem de mic. Stiți care este una dintre combinațiile cele mai recomandate și recomandate? Va spune ceva MagneB6?

Industrializarea, hrana produsă artificial a dus la situația în care accesul la vitaminele necesare a devenit, în mod surpinzător, greoaie. Industria chimică, industria farmaceutică au intervenit imediat, simțind că este rost de profit, și au oferit ca soluție: Suplimentele alimentare. În cazul de față vitamine produse sintetic ce ar trebui să înlocuiască vitaminele care…ne lipsesc. Datorită intereselor internaționale și a eforturilor corespunzătoare depuse aceste suplimente alimentare NU sunt reglementate în niciun fel!

Adevărul despre vitaminele din suplimentele alimentare

  • Nu există nici un fel de reglementare a lor. Niciun fel de lege sau normă. Drept care oricine poate să le producă, în orice formă, cantitate sau combinație
  • Sintagma ”supliment alimentar” sugerează că este vorba de alimentație, de hrană, de ceva normal și nepericulos. După cum scriam mai sus vitaminele sunt substanțe chimice cu efect asupra organismului, iar utilizarea lor necorespunzătoare poate avea efect distructiv asupra organismului
  • Faptul că suplimentele alimentare nu se supun niciunui control se aplică și în alt domeniu: cel al marketingului și publicității. Drept care le vedem promovate obsesiv în mass-media și online, fără limitările specifice medicamentelor!
  • Lipsa reglementării de orice fel se regăsește și în conținutul reclamelor. Se poate spune orice despre ele, nimeni nu este obligat să dovedească asta în vreun fel, așa cum este în cazul medicamentelor! Sunt prezentate ca rezolvând orice problemă, de la cârcei la insomnie, nervozitate, oboseală, anxietate și depresie
  • Vitaminele din suplimentele alimentare sunt produse EXCLUSIV artificial, sintetic. Nu există metodă de obținere naturală! Având în vedere că nu există reglementări și deci nici control asupra lor, se discută intens dacă ele sunt identice cu cele naturale sau nu! De aici reiese, desigur, lipsa eficacității!
  • Vitaminele în sine nu sunt suficiente pentru a folosi corpului uman. În mod natural, în hrană ele vin în diverse combinații cu alte substanțe care ajută la absorbția lor în organism: fibre, minerale, grăsimi etc. Luate separat, fără ”vehiculele” corespunzătoare sunt eliminate automat, fără a avea un efect, doar un…preț…

Reclama agresivă face ca cea mai mare parte dintre oameni să consume vitamine sub forma de suplimente alimentare ca un tratament în sine, induși în eroare de ”promisiunile” făcute în reclame: ”pentru agitație”, ”pentru nervozitate”, ”pentru insomnie”, ”împotriva stresului și oboselii” etc.

Imensa majoritate a celor care consumă vitamine sub forma suplimentelor alimentare nu s-au testat niciodată pentru a vedea dacă au într-adevăr nevoie de vitamine.

Mai multe cercetări realizate de institute de cercetări prestigioase din Europa au demonstrat că singurul efect al utilizării vitaminelor sub forma suplimentelor alimentare este…”urina foarte scumpă” – aluzie la faptul că aceste suplimente costă foarte mult și sunt eliminate imediat, fără beneficii pentru sănătate.

Există mai multe efecte negative ale acestui comportament, de a consuma vitamine fără să fie nevoie:

  • Întârzierea prezentării la medic pentru diverse suferințe, persoanele în cauză având convingerea că vor rezolva o problemă de sănătate prin aceste vitamine
  • Învățarea organismului cu o suprastimulare constantă – efect asociat cu consumul unor vitamine, cele din clasa B-urilor. Atunci când această suprastimulare încetează organismul intră într-o stare de inhibiție și se obține un efect contrar celui asteptat
  • Consumul de vitamine fără a fi nevoie duce la probleme mari de sănătate, de multe ori mai mari decât cele care au fost ”abordate” în acest fel.

Concluzie

Vitaminele sunt substanțe chimice care au efect asupra organismului dacă sunt utilizate incorect și/sau fără a fi nevoie.

Consumul incorect, fără o evaluare responsabilă, care să decidă clar dacă există o lipsă ce trebuie tratată, poate avea efecte distructive asupra organismului, la care se adaugă costuri importante (risipă de bani care pot fi utilizați în alte scopuri).

Adeseori reclamele induc ideea greșită că vitaminele pot trata suferințe care de fapt sunt boli cu altă cauză; una dintre categoriile de persoane care utilizează abuziv vitamine sunt persoanele cu suferințe psihice – depresie, anxietate, psihoze etc. Ele amână în acest fel evaluarea corectă și în timp util, cu efecte devastatoare asupra stării de sănătate și a recuperării lor.

Înainte de a utiliza vitamine, sub orice formă, faceți o evaluare medicală care să demonstreze dacă există cu adevărat o lipsă de vitamine care trebuie tratată.

Vitaminele luate greșit pot avea efecte periculoase asupra sănătății!

Valentin Pescaru

Psiholog, psihoterapeut, sexolog