Nu face copii:

  1. Dacă ai sub 25 de ani

La această vârstă nu prea înțelegi ce înseamnă în mod real să ai un copil și o familie. Nu înțelegi ce înseamnă responsabilitățile. Dacă îți dorești un copil la o vârstă foarte fragedă este foarte probabil că vii cu niște atașamente dependente învățate în familie. În familia de care încă nu te-ai desprins! Realitatea arată că familiile întemeiate prea devreme, înainte ca partenerii să-și construiască autonomia și independența nu rezistă. De cele mai multe ori ei vor evolua separat…

  1. Ca să îl ții lângă tine pe partener/soț

Dacă nu este convins că vrea o relație cu tine, această persoană reală care ești, așa cum ești, cum crezi că îl va convinge încă o persoană, cu toate responsabilitățile cu care vine însoțită. Nu copilul trebuie să vă țină împreună, ca o legătură/obligație.  Relația trebuie să funcționeze înainte de a apărea un copil pe lume.

  1. Dacă vrei un instrument de control

Copilul nu trebuie să devină un instrument pentru a umple timpul partenerului, pentru a-l  împiedica să mai meargă la fotbal cu băieții, pentru a-l ține ”ocupat”. Un copil este o ființă, nu un instrument de control.

  1. Dacă ai nevoie de o ocupație care să îți umple timpul.

Un copil nu trebuie să fie o ocupație, ceva care să îți umple timpul căci nu ai altceva ”mai bun” de făcut. Vei fi suprinsă să afli că ”ocupația” asta este atât de complicată și complexă încât s-ar putea să te saturi rapid și să vezi că nu te satisface prea tare.

  1. Pentru că toate prietenele tale au, că e în trend, că e cool să fii mămică tânără sau alte asemenea bazaconii.

A avea un copil este o experiență unică, frumoasă, individuală. Necesită multe lucruri și te va forța din toate incheieturile. Nu întotdeauna ce este bine pentru alții este bine și pentru noi. Fiecare are timpul lui

  1. Dacă vrei un hobby

Poate fi interesant pentru o perioadă de timp să-ți ocupi timpul căutând hăinuțe, alegând mobila pentru camera copilului, pregătind pampoane sau mașinuțe. Poate fie plăcut să petreci ore alegând lenjeria de pat, cărțile pentru copil, să visezi la câte lucruri frumoase veți face împreună, cum vă veți juca ore interminabile împreună, imaginându-ți povești. S-ar putea ca prima vomă a copilului, primii muci verzi să te trezească la o realitate dură și…scârboasă. Goana la spital în timpul nopții nu e tocmai o poveste de ”Noapte buna”

  1. Pentru tine

Adică, știi cum zice unele femei: ”ÎMI fac un copil”. ”Să fie al meu, DOAR al meu”. Nu știu prin ce traume ai trecut, prin ce povești de viață, dar un copil ar trebui să aibă doi părinți (măcar în teorie, adică măcar să aibă șansa). Altfel, tocmai ȚI-AI făcut un copil dependent, care va trăi singur și este foarte probabil că va duce mai departe fricile și dependențele tale.

  1. Pentru că ”trebuie”, ”pentru că vorbește lumea”, ”pentru că ești cam în vârstă” etc.

Un copil este o minune cu condiția să nu fie o ”obligație”, de orice natură.

  1. Pentru că nu ai făcut nimic altceva în viață

Adică, știi, copii aceia care trebuie să reușească tot ce nu ai reușit TU. Ți-ai ratat viața și acum măcar să faci un copil, ca să nu zici că ai trăit degeaba. Dacă nu ai făcut mare lucru în viața slabe speranțe că ai ce să transmiți copilului ca să aibă succesul pe care nu l-ai avut tu.

  1. Pentru că așa se face, trebuie bifată și asta.

Un copil înseamnă obligații și responsabilități. Înseamnă bani, timp, nervi, interes. Înseamnă atenție, rabdare, siguranță, stabilitate, îngrijire și, desigur iubire. Dar iubirea la o temperatura a camerei  în care bate vântul și sunt zero grade nu este tocmai o experiență înălțătoare. Nu-i va da impresia de o viața prea frumoasă. Asigură-te că ai un minim necesar pentru a-i acoperi nevoile de îngrijire, sănătate, dezvoltare, educație. Un copil este o minune, dar minunea va fi și mai mare dacă va putea merge la școală.

Adică: un copil nu trebuie să vină pe lume cu o misiune, încă înainte de a se naște. El nu trebuie să repare, să împlinească, să vindece, să reușească ce nu au reușit părinții lui. Un copil nu trebuie să aibă o obligație. El însuși, viața lui proprie este singura lui obligație, iar părinții trebuie să încerce măcar să-i ofere cele mai bine condiții. Un copil este o minune în viața omului dacă nu este umbrit de lipsuri, foamete, boli etc. Încă un copil într-o familie în care mor de foame și suferă de frig încă 5,6,7 copii nu mai este o minune, și nici încă o cană de apă în plus în ciorba mult prea diluată.

Înainte de a spune: ”uite-l și pe ăsta, un bărbat care habar nu are ce e aia un copil”, sau ”alt psiholog vai de capul lui care a înțeles lucrurile aiurea” și etc.etc, citește încă odată și încearcă să înțelegi.

Află că oricum am auzit toate grozaviile pe care nici măcar nu ți le-ai putea imagina.

Dupa 14 ani de lucru cu cele mai mari orori îmaginate de mintea umană jignirile tale sunt neimportante pentru mine. Lucrez cu copii traumatizați, abuzați, umiliți, violați, traficați, părăsiți. Mai rău decât atât nu este nimic în lume