Experienta mea ca psihoterapeut vine dintr-o activitate ce insumeaza deja mii de cazuri evaluate si tratate (atat datorita activitatii dintr-un spital de psihiatrie cat si dintr-o clinica particulara specializata in psihologie si psihoterapie). Avantajul de a lucra atat cu patologia (boala) cat si cu normalitatea psihica imi ofera o perspectiva mai larga asupra functionarii fiintei umane dar si o diferentiere mai fina intre ideea de sanatate si boala.
Sunt specializat intr-o metoda de psihoterapie care se numeste psihoterapie psihanalitica. Este cea mai profunda si complexa forma de psihoterapie cunoscuta pana in acest moment si este derivata din psihanaliza, cu care se aseamana in mare masura; se incadreaza intre formele psihodinamice de abordare ale psihicului. Formarea si atestarea in aceasta metoda psihoterapeutica cuprinde foarte multi ani de studiu si practica efectiva (cel putin 10 ani) dar si o analiza personala (am trecut eu insumi printr-o analiza personala de lunga durata – circa 5 ani – intensiva si profunda). Felul si timpul indelungat in care se desfasoara procesul de formare duce la intelegerea profunda a functionarii psihicului uman, spre deosebire de alte abordari terapeutice, oferindu-mi un avantaj important in lucrul cu pacientii.
Scopul major al acestei forme de psihoterapie este de a ajuta persoana sa dezvolte intelegere in legatura cu conflictele inconstiente (profunde), care se bazeaza pe dorinte nerezolvate, evenimente traumatice timpurii sau alte situatii, care au ajuns sa se manifeste in asa fel incat impiedica dezvoltarea persoanei sau functionarea normala a acesteia in diverse directii: in relatii, in familie, in viata profesionala, sociala etc. Analiza emotiilor, gandurilor si sentimentelor inseamna un grad mare de autocunoastere si descoperirea beneficiilor ce poate reiesi din cunoasterea de sine. Persoana va intelege natura problemelor pe care le are si va dezvolta mecanisme de adaptare noi, mai sanatoase, de interactiune si comportament ce ii vor permite o functionare adecvata si implinirea personala.
Avantajul major al acestei metode, fata de alte metode psihoterapeutice consta in faptul ca reprezinta atat o metoda psihoterapeutica cat si o metoda de sondare a psihicului, de autocunoastere. Aceasta inseamna ca poate fi utilizata atat de persoanele cu diverse probleme de natura psihica dar si de catre persoanele normale ce doresc dezvoltarea gradului de autocunoastere si respectiv aducerea la maximum a calitatilor proprii. Fiind o metoda atat de complexa si profunda, poate aborda o paleta extinsa de probleme. Printre achizitiile persoanei care trece printr-un astfel de proces psihoterapeutic se pot enumera: optimizarea comportamentului si imbunatatirea relatiilor interpersonale, cresterea nivelului de constientizare, de autocontrol si autoexplorare, identificarea, activarea si valorificarea unor resurse personale nedescoperite sau prea putin utilizate, intarirea increderii in sine, in fortele proprii, dezvoltarea autonomiei, reducerea stresului (anxietatii), cresterea rezistentei la stres si la frustrare, controlul furiei, dezvoltarea unor strategii adaptative, dezvoltarea capacitatii decizionale si puterea de a spune „nu” (cresterea asertivitatii); modalitati de prioritizare, dezvoltarea carierei (dezvoltare profesionala), schimbarea stilului de viata cu risc ridicat etc, etc.
Orice proces psihoterapeutic are la baza relatia psihoterapeutica, care se diferentiaza major de toate tipurile de relatii existente. Ca psihoterapia sa functioneze este necesar sa se instaleze o relatie speciala, diferita de toate celelalte, cu psihoterapeutul. Eu sunt in cabinet pentru a asculta, pentru a intelege, pentru a ajuta. Acesta este unicul meu scop in relatia cu persoanele care imi solicita sprijinul. Relatia terapeutica din psihoterapia psihanalitica are la baza deschiderea, comunicarea, increderea, confidentialitatea si respectul reciproc, inlaturarea oricarei restrictii de tipul „imi este teama, imi este rusine, nu pot spune asta” din partea persoanei. Numai asa psihoterapia poate functiona. Nu este usor sa te deschizi in fata unei persoane pe care nu o cunosti, dar tocmai asta este cheia “functionarii” psihoterapiei: sa stii ca, in sfarsit, ai intalnit o persoana care te asculta cu adevarat, careia poti sa-i spui orice ai pe suflet, care nu te va trada niciodata, si care este langa tine pentru a-ti oferi tot sprijinul si cunostintele ei atat timp cat va fi necesar. Este o relatie in care exista echilibru intre sine si celalalt, intre individualitate si relatie.
Pentru ca relatia psihoterapeutica sa functioneze are nevoie de niste coordonate, care vor fi discutate intre persoana si psihoterapeut: durata sedinta, numar de sedinte, frecventa, cost etc.
Este de subliniat ca toate discutiile sunt confidentiale si vor fi purtate intr-un cadru modern, linistit, relaxant.
Avand in vedere specificul activitatilor mele nu dispun de timpul necesar pentru a oferi sfaturi prin telefon sau prin email. Intelegerea problemelor necesita timp si o abordare specifica, ce nu poate fi realizata decat prin intalnirea directa.
In cazuri speciale, care vor fi analizate individual, se poate desfasura o psihoterapie la distanta, prin sistemele moderne (Skype si altele). Conditiile vor fi discutate si stabilite de la caz la caz.