Câte tipuri de insomnie există?

Există cel puțin 4 tipuri cunoscute de insomnii: de adormire, de menținere a somnului (treziri repetate), de trezire înainte de ora necesară (somn insuficient), și un tip datorat viselor urâte (coșmarurilor) frecvente; unii specialiști vorbesc și despre o categorie aparte, în care se încadrează somnambulismul, sexsomnia etc. Evaluarea corectă a tipului de insomnie este esențială pentru identificarea soluției potrivite, având în vedere că abordarea fiecărui tip este foarte diferită. Evaluarea sau abordarea greșită nu duce la rezultate, iar în unele cazuri complică problema și o cronicizează. Specialiștii cu competență în evaluarea problemelor legate de somn sunt psihiatrii, psihologii clinicieni sau somnologii (ramura medicală care se ocupă cu studiul, evaluarea și tratarea problemelor legate de somn).

Ce este insomnia de adormire?

Se pare că cel mai întâlnit tip de insomnie este insomnia de adormire, care este definită ca dificultatea sau imposibilitatea unei persoane de a intra în starea necesară obținerii unui somn odihnitor (numită și stare de inițiere a somnului). Este caracterizată de agitație, de nervozitate, creierul este într-o stare de alertă sau vigilență incompatibilă cu instalarea somnului.

Această situație este des asociată cu:

  • Activități incompatibile cu perioada respectivă – persoana în cauză are preocupări ce stimulează creierul înainte de ora de culcare: sport, hobbyuri, vizionare filme sau emisiuni ce stimulează creierul, lucru la calculator, folosirea telefonului mobil, jocuri pe calculator sau telefon
  • Consumul de substanțe ce stimulează activitatea psihică: alcool, ceai, cafea, energizante, vitamine, anumite tipuri de medicamente, ciocolată, zahăr în cantități mari.
  • Igienă nepotrivită a somnului: mâncat sau băut excesiv, mediu neprielnic (zgomotos, poluat, incomod), oră nepotrivită de culcare (după ora 24.00)
  • Suferințe psihice sau comportamente nepotrivite
  • Tulburări psihice (schizofrenie, manie/tulburare bipolară), boli degenerative sau neurologice grave (demență, parkinson)

Cauza principală a insomniei de adormire

Insomnia de adormire este foarte des întâlnită în cazul persoanelor care suferă de anxietate (cu sau fără atacuri de panică) și de depresie.

a. Insomnia de adormire în tulburările de anxietate

Caracteristica specifică anxietății ce influențează major adormirea este starea de agitație psihomotorie incompatibilă cu instalarea somnului. În afară de asta gândurile și scenariile pe care persoana începe să le deruleze în momentul în care se așează în pat se opun stării de relaxare necesare somnului. Multe dintre persoanele ce suferă de anxietate nu sunt conștiente că aceste ganduri și scenarii au legătură cu tulburarea somnului, așteptându-se ca somnul să se instaleze în orice condiții. Aceste așteptări nerealiste complică situația, întrucât persoanele pun accentul pe problema somnului (de care se ocupă, ca de un simptom) și nu pe cauză. De aceea ele utilizează de multe ori pastile naturiste și inductoare ale somnului (somnifere). Însă îngrijorarea, teama, scenariile amenințătoare pe care și le fac nu trec și problema rămâne.

Unul dintre comportamentele distructive legate de somn si insomnie este un anume tip de autoprogramare pe care anxioșii îl utilizează. După câteva nopți agitate sau chiar fără somn anxioșii dezvoltă o teamă de…somn, respectiv de ideea de a merge la culcare. ”Aoleu, vine seara, iar nu voi dormi, mâine voi fi praf, ce ma fac” – este scenariul obișnuit. Repetându-și asta de nenumarate ori în timpul zilei și spre venirea serii atunci când vine noaptea și ora de culcare creierul, programat va derula scenariul indus toată ziua. Cumva organismul începe să asocieze venirea nopții și culcarea cu o amenințare. Nu întâmplător este ora la care apar și atacurile de panică sau stările de agitație ce fac imposibilă instalarea somnului.

În cazul multora dintre cei cu anxietate mai există un scenariu, o teamă profundă de somn, pe care îl asociază cu…pierderea controlului, cu leșinul sau chiar moartea. Cum să se instaleze somnul în condițiile în care persoana consideră aceasta un pericol de moarte?

Tratamentul insomniei de adormire în tulburările de anxietate

În cazul dificultăților ușoare-moderate de adormire (nu sunt frecvente, timpul până la adormire nu este foarte lung) prima intervenție constă în utlizarea melatoninei, un hormon pe care organismul îl produce în mod natural și care are efect în reglarea ciclului de somn, respectiv în inducerea stării naturale necesare instalării somnului. A doua soluție constă în utilizarea plantelor și a produselor naturiste cunoscute ca relaxante și usor anxiolitice pe bază de valeriană, passiflora, tei, hamei, mac etc. A treia abordare cu efecte excelente sunt muzica de relaxare, meditația, tehnicile de respirație și tehnicile de relaxare.

b. Insomnia de adormire în tulburările depresive

În acest caz dificultatea de adormire este cauzată în principal de starea generală de inhibiție, de fatigabilitate (oboseală accentuată fără o cauză clară), de faptul că aceste persoane nu sunt prea active în timpul zilei și atunci organismul ”se odihnește” excesiv. Și în cazul lor se adaugă ”scenariile” si gîndirea excesivă (ruminația) cu conținut negativ, care induc o stare psihică incompatibilă cu adormirea.

Tratamentul insomniei de adormire în tulburările depresive

În cazurile ușor-moderate în general se utilizează aceeași schemă recomandată anterior: inițial melatonină pentru reglarea ciclului de somn, apoi, dacă nu funcționează, produse naturiste.

Evaluarea psihologică și psihoterapia în insomnia de adormire

Evaluarea corectă a cauzelor anxietății este esențială. Psihologul clinician este cel care poate face o evaluare complexă, pe multe paliere, a acestor cauze, și poate indica soluțiile potrivite. Tratament insomnie fara medicamente, urmand programul „Fara insomnie”.

Dintre soluțiile de abordare a insomniei și tulburărilor de somn psihoterapia este de departe cea mai indicată. Un psihoterapeut cu experiență poate preda cele mai eficiente tehnici de respirație, de relaxare, de meditație. Însă, mai mult decât atât, psihoterapia lucrează la identificarea și rezolvarea cauzelor profunde, la schimbarea acelor gânduri și scenarii care stau la baza insomniilor. Îndepărtarea anxietăților și negativității aduce beneficii enorme în obținerea somnului mult dorit.

Valentin Pescaru

psiholog, psihoterapeut, sexolog