Autor: Pescaru Valentin psiholog, psihoterapeut, sexolog

Exercitii pentru un creier sanatos

Cum functioneaza creierul uman
Vreme indelungata s-a crezut ca numarul de neuroni este cel care influenteaza functionarea mintii umane. Cercetari recente insa au demonstrat ca, alaturi de acestia, un element cel putin la fel de important este numarul de legaturi pe care acestia il formeaza intre ei. Cu cat este mai mare numarul de legaturi cu atat creierul va functiona mai bine, mai complex (va putea indeplini sarcini diverse) si…pentru mai multa vreme. Legaturile dintre neuroni se dezvolta la nivel maxim de la nastere pana la varsta de aproximativ sapte ani. Cu cat creierul unui copil va fi mai mult expus unor sarcini diferite cu atat va forma mai multe legaturi. Acestea se formeaza datorita incercarii creierului de a gasi solutii pentru a rezolva problemele cu care se confrunta.
Aceasta capacitate a creierului de a forma noi legaturi se mentine toata viata, si, spre deosebire de numarul de neuroni care se imputineaza pe timp ce trece, este singura solutie de a influenta (pastra) functionarea creierului la parametri buni.
Exercitii si solutii pentru un creier sanatos
Daca dorim sa ne mentinem creierul sanatos, trebuie sa mentinem atat sanatatea lui fizica dar sa-l si exersam.
La varstele inaintate nu mai putem spera la refacerea neuronilor sau la inmultirea lor. S-a constatat insa, dupa cum spuneam anterior, ca numarul de legaturi (conexiuni) pe care le au neuronii intre ei este chiar mai important decat numarul lor, si este singurul care poate sustine o functionare buna a creierului. Ceea ce dezvolta numarul acestor conexiuni sunt activitatile noi; in termeni psiho-fiziologici aceaste activitati forteaza (in sensul sanatos al cuvantului) creierul sa gaseasca noi cai de a rezolva situatiile aparute (nou inseamna ceva cu care creierul nu s-a mai confruntat anterior, nu are solutii de rezolvare a situatiei si deci trebuie sa caute aceste solutii). In aceasta cautare de noi solutii iau nastere noi conexiuni intre neuroni.
Inainte de toate este atitudinea: instalarea batranetii este influentata, inainte de toate de propria atitudine asupra vietii, de felul in care ne percepem existenta atunci cand trecem de o anume varsta. Atitudinea, des intalnita, de tipul: „gata, s-a terminat, nu ma mai asteapta nimic bun/interesant”, nu este una sanatoasa. Pentru multi varsta pensionarii, in lipsa unei perspective placute, a unui plan de „retragere” construit anterior nu inseamna decat apropierea sfarsitului.
Dar varsta pensionarii poate insemna si altceva: este vorba de activitati pe care nu le-am intreprins niciodata si pe care poate le-am dorit dar nu am avut timpul necesar pentru ele. Invatarea unei/unor limbi straine, foarte diferite de cele pe care le cunoastem deja (rusa, araba, chineza, japoneza, greaca etc.), pictura (indiferent de metoda: creion, acuarele, etc.), muzica (orice instrument), alte activitati de tip hobby: aeromodelism, navomodelism, impletit, croit/cusut, olarit etc.
Exista pe internet jocuri de inteligenta, de logica, de memorie, de strategie care ajuta si ele la exersarea creierului. Trebuie insa facute cu masura (pentru a nu obosi ochii/privirea si creierul), si schimbate/alternate din timp in timp (pentru a nu ne obisnui cu ele)
Atentie:
– este vorba de o activitate pe care nu am mai facut-o niciodata. Chiar daca am invatat o limba straina (engleza, franceza, italiana, spaniola etc.) efortul de a intelege alfabetul complicat al altor limbi si pronuntia foarte diferita atinge scopul propus.
– nu trebuie sa ne propunem sa atingem standarde inalte in activitatea aleasa. Scopul este noutatea activitatii pentru creier, nu standardul pe care il atingem
– „nu stiu sa desenez, nu am talent la desen” este o scuza; din aceasta perspectiva nu talentul este important in oricare dintre activitatile mentionate, ci noutatea activitatii
– oricare dintre activitatile mentionate, cu cat este mai dificila, cu atat isi pastreaza mai mult timp caracterul de noutate pentru creier. Cu toate acestea, orice activitate isi va pierde caracterul de noutate dupa circa 6 luni-1 an de la inceputul ei.
„Dar eu fac sudoku/rebus in fiecare zi”, mi se spune foarte des. Da, actiunea a fost o noutate cateva luni, dupa care se aplica regula anterioara.
– nu este nevoie sa urmam neaparat cursuri profesioniste, pentru care sa platim sume importante. Uneori este de ajuns sa cumparam cateva creioane si cateva foi de hartie si sa incercam sa desenam pomul din fata casei/blocului, sau sa cumparam o carte „Cum sa invatam limba…fara profesor” etc.etc.
Pot fi de folos si rezolvarea de exercitii aritmetice sau respectiv reamintirea unor calcule matematice (simple) atunci cand dificultatile de calcul devin importante.
Jocurile de carti sau de diverse alte tipuri (sah, domino, scrabble, rummy), alaturi de partea de socializare cu diferite persoane contribuie la atat la un exercitiu al creierului cat si la o stare de bine.
Miscarea in aer liber, simpla plimbare printr-un parc pune in functiune intregul organism, ajuta la circulatia sangelui, implicit in creier. Vizionarea unui spectacol de revista, de teatru, a unui concert etc. reprezinta o adevarata hrana pentru creier.