Cyberchondria – este obsesia de a căuta informații despre boli pe internet.
Multora dintre noi ni s-a întamplat să căutăm informații despre analize medicale, despre simptome sau despre o boală pe internet. În epoca tehnologiei să te informezi nu este deloc greșit.
Există însă un număr din ce în ce mai mare de persoane care transformă asta într-o adevărată obsesie care ajunge să le controleze și să le distrugă viața. Orice înțepătură, orice mică durere sau vreo altă senzație în corp îi aruncă într-o căutare nesfărșită pe internet. Zeci de siteuri, forumuri și grupuri de discuții sunt ”periate” constant în găsirea unei explicații. Și după ce citesc zeci și zeci de postări și comentarii nu se simt mai bine ci dimpotrivă, simt că au și mai multe boli și…o iau de la cap cu căutarea. De obicei acesta este cercul vicios al ipohondrilor/anxioșilor care cred că au toate simptomele și bolile din lume. Ce nu înțeleg ei este că această căutare obsesivă nu face decât să le producă mai multă suferință. Iar din păcate internetul devine cel mai mare dușman căci felul în care furnizează informația nu este de natură să ne ajute ci dimpotrivă.
Iată câteva informații care v-ar putea ajuta să folosiți internetul în mod responsabil și să adoptați o atitudine corectă față de o eventuală suferință pe care o aveți.
- Informațiile pe care le căutați sunt ordonate și respectiv livrate de către algoritmi de căutare și, mai nou, de forme de Inteligență Artificială. Aceștia sunt programați să ofere informația cel mai des căutată drept care s-ar putea ca atunci când căutați: ”durere în piept” să vi se afișeze ”infarct”. Pentru o persoană mai sensibilă sau anxioasă asta nu face decât sa-i agraveze imediat starea.
- Criteriile folosite de motoarele de căutare sunt de multe ori diferite de nevoia celui care caută. Publicitatea sau interesele de altă natură pot fi foarte diferite de nevoile reale ale persoanei care caută. Rezultatele căutării sunt afișate în funcție de notorietatea informației nu de relevanța ei pentru cel care caută (poate fi afișat pe prima poziție un forum de discuții foarte popular dar care nu are relevanță pentru informația medicală).
- Oferirea unei importanțe prea mari internetului poate amâna vizita la medic, fapt ce agravează unele suferințe sau reprezintă chiar un pericol pentru sănătate.
- Apelarea la diverse tratamente prezentate pe internet, chiar dacă sunt ”populare” poate de asemenea să aducă un risc pentru sănătate.
- Atunci când căutați informații despre subiecte din zona medicală căutați întotdeauna siteuri de specialitate, articole sau informații semnate de către specialiști recunoscuți in domeniu. Nu luați în considerare sfaturi, chiar bine intenționate, venite de la persoane fără pregătire în domeniu.
- Fiecare persoană este unică! Ceea ce a funcționat în cazul unei persoane nu funcționează automat în cazul altei persoane!