Autor: Pescaru Valentin – psiholog – psihoterapeut – sexolog – Bucuresti

 Originea ideii de dezvoltare personala

Originea ideii de dezvoltare personala se pierde in negura timpurilor. Dintotdeauna omul a inteles ca, pentru a se cunoaste mai bine pe sine, pentru a-si descoperi si dezvolta calitatile este nevoie sa treaca printr-un anume proces. Fie ca a fost vorba de timp petrecut in singuratate, rugaciune, post, calatorii initiatice sau meditatie, omul a inteles importanta intelegerii de sine, ca ideee de baza pentru  intelegerea lumii si a…celorlalti.

De ce ar fi nevoie de aceasta? De…mai mult decat ca ne-am nascut? Pentru ca altfel am ramane mai aproape de simturile noastre, o fiinta caracterizata de a manca, a bea si a se reproduce, decat de o fiinta superioara, creatoare ea insasi de minuni.

Incet-incet dezvoltarea personala a devenit un concept in sine, o sintagma ce exprima sarac ceea ce se afla de fapt in spatele conceptului. Definirea mai exacta a conceptului de dezvoltare personala este relativ recenta, si apartine ultimilor zeci de ani, cand toate cunostintele istorice legate de om si dezvoltarea acestuia ca fiinta cu potential nelimitat au inceput sa fie adunate in teorii si abordari structurate, organizate stiintific. Rezolvarea problemelor bazale, legate de hrana si adapost au permis oamenilor sa se intoarca catre sine iar cei care doresc sa fie mai mult decat o fiinta dominata de simturi si dorinte, care vor sa se bucure de minunata complexitate a fiintei si spiritului uman, au inteles ca au o singura solutie: dezvoltarea personala.

Consider ca ideea fundamentala a conceptului este intelegerea faptului ca majoritatea oamenilor au un potential neutilizat, caci marea parte a gandirii si functionarii noastre este inconstienta. Trebuie sa devii constient de tine ca sa afli cine esti si ce poti. Unicitatea si complexitatea individului uman inseamna caracteristici si calitati specifice. Exista insa si o alta perspectiva, legata de interactiunea cu lumea exterioara. Relatia cu aceasta lume ne face sa ne intoarcem catre noi, caci ne va pune in situatii extrem de diverse si de diferite. In mod paradoxal, felul in care se vor finaliza aceste situatii, rezultatele lor depind de felul in care noi vom fi stiut sa reactionam. Cu alte cuvinte, cu cat vom fi mai dezvoltati adica utilati, pregatiti dar si adaptati pentru diverse situatii, cu atat este probabil sa obtinem rezultate mai bune, sa ne fie mai bine. Apare astfel o stransa legatura intre omul care suntem si calitatea vietii pe care o avem. Atentie, din aceasta perspectiva accentul nu se pune pe „a avea” ci pe…”a fi”, pe a pretui adevaratele valori ale vietii si nu pe posesiunile ei, cum gresit se pune problema. Aceasta nu inseamna sa traim in cutii de carton pe strada, ci sa gasim acel echilibru dintre material si spiritual, echilibru care sa ne impiedice sa devenim sclavi in propria viata, sclavi ai propriei bunastari. Suprema dovada a fiintei dezvoltate sta in felul in care se bucura de viata, in aspectele si formele: activitate, familie, prieteni, hobbyuri etc.

Tot ceea ce luam din viata sunt de fapt sentimentele, trairile, emotiile si amintirile pe care le-am avut.

            NOTA: exista o confuzie mare care se face, intre dezvoltarea personala vazuta ca parte din procesul de formare a unui psihoterapeut de o anumita orientare profesionala, si dezvoltarea persoanala vazuta ca proces al oricarui individ ce doreste mai mult de la sine si de la viata, fara a fi neaparat interesat de cunostintele de psihologie sau de formarea ca si psihoterapeut. Textul de fata este dedicat celor din a doua categorie mentionata.

Ce inseamna cu adevarat dezvoltare personala

Cred ca in mod esential, dezvoltarea personala inseamna sa te utilezi cu instrumente care sa-ti permita sa faci fata unor situatii foarte diferite si…neasteptate. Iar aceasta se face prin expunerea la cat mai multe activitati, din domenii foarte diferite. Rezultatele acestor situatii sunt in stransa legatura cu felul in care esti mai bine „mobilat” interior. Dezvoltarea personala inseamna atat sa-ti descoperi calitatile native, innascute, sa ti le dezvolti dar si indiferent daca le ai sau nu, sa inveti continuu lucruri noi. Complexitatea fiintei umane inseamna posibilitatti aproape nelimitate, in directii aproape nesfarsite.

Cu alte cuvinte, cu cat vei fi mai plin de cunostinte cu atat vei putea face fata mai bine situatiilor pe care viata ti le va infatisa. Cum vei deveni mai plin de cunostinte si posibilitati? Expunandu-te la diferite situatii, caci fiecare dintre ele te va invata cate ceva si din fiecare vei lua (trai) cate ceva. Si fiecare experienta traita te va dezvolta, indiferent ca o fost un succes sau un esec, o reusita sau o suferinta.

Pentru a exprima poate chiar si mai bine ceea ce vreau sa spun inchipuiti-va doua persoane care au invatat o limba straina: una detine un vocabular de 500 de cuvinte, cealalta un vocabular de 5000 de cuvinte. Puteti sa va imaginati cum vor vorbi ei limba respectiva? Cum vor putea exprima ceea ce gandesc si traiesc dar si cum vor intelege ei ceea ce li se transmite? Care dintre ei va intelege mai bine profunzimile unor expresii si situatii? Care dintre ei va fi mai bogat interior? Care dintre ei se va bucura mai mult de interactiunea cu o alta persoana ce vorbeste limba respectiva?

Nu uitati niciodata: omul este fizic, psihic si spirit.

Exemplu: sportul, miscarea fizica te poate ajuta sa-ti construiesti un corp armonios si sanatos. Daca nu ai corpul pe care il doresti, cu ajutorul sportului poti sa-l obtii sau sa dezvolti unele parti care sa compenseze lipsa altora. Exemplul cel mai bun este urmatorul: este imposibil pentru o persoana care nu a crescut in inaltime cat ar fi vrut sa obtina aceasta. Dar persoanele mai scunde au in general forta mai mare decat cele mai inalte, datorita unei structuri osoase si musculare mai avantajoase. Sau, daca nu detii o forta musculara extraordinara poti dezvolta viteza sau precizia. Important este ca incercand diverse sporturi poti afla atat ceea ce iti place mai mult dar si ceea ce iti poate oferi beneficii si bucurii mai mari: obtinerea unor mici recorduri personale, bucuria de a petrece timp cu prieteni, intrecerea cu acestia care motiveaza, bucuria reusitei, sanatate buna etc.

Principiul se poate aplica in orice directie si domeniu al vietii.

Principii de baza ale Dezvoltarii personale

  1. Unul dintre principiile de baza, de la care se si porneste de fapt este ca trebuie sa iti doresti sa fi mai mult decat ce esti. Aceasta idee de la care pleci poate activa motivatia si vointa de a urma procesul in timp.
  2. Dezvoltarea personala este un proces; necesita timp si eforturi. Insa perspectiva mea este mai degraba a unei decizii de viata decat a unei obligatii care sa creeze conflicte si stres. Adica: particip la un eveniment anume, pe care il consider interesant tocmai pentru ca il consider interesant, eventual rar intalnit si diferit de ceea ce pot face in mod uzual. Vad aceasta ca un eveniment, la fel de atragator ca un spectacol de teatru, muzica etc. De aici rezulta un alt principiu:
  3. Dezvoltarea personala cultiva echilibrul: in cazul de fata este echilibrul intre ceea ce imi daruiesc mie ca si persoana si ceea ce le daruiesc celor din jur, inclusiv partenerului/familiei, intre timpul alocat mie si timpul alocat celorlalti. De`, fiecare cu placerile lui…Un echilibru intre momentele traite impreuna prietenii sau familia (filme, teatru, spectacole, plimbari, calatorii etc.) si cele de interes personal.
  4. Dezvoltarea se produce intotdeauna prin expunerea la ceva superior, ceea ce produce fortarea catre evolutie spre un alt nivel. De aceea este important sa aveti grija cu cine doriti sa urmati procesul. Alegeti persoane care si-au dovedit in timp calitatile, experienta, care au deja o carte de vizita (articole, carti, alte evenimente sustinute etc.). Atentie: notorietatea nu este intotdeauna dovada priceperii in orice domeniu. Experienta intr-un domeniu nu acorda expertiza in altul in mod obligatoriu. Sunt destui cei care trec „granita” doar pentru ca au auzit ca „se castiga bine” din dezvoltarea personala.
  5. Indiferent de ceea ce promite un eveniment dedicat dezvoltarii personale, experienta ta directa va fi unica. Unele evenimente vor fi un castig, altele nu. Este ca la unele filme: prezentarea este partea cea mai buna, filmul in sine este o dezamagire. Nu dispera, este un fapt de viata. Sa inveti sa gestionezi frustrarea face parte din proces in sine.
  6. Procesul dureaza, caci personalitatea caci personalitatea este o structura formata in timp; este nevoie de timp sa o schimbi sau sa o imbogatesti. Este important sa-ti fixezi niste scopuri clare: „ce imi doresc sa dezvolt la mine pentru urmatoarele 6 luni-un an”? Bucura-te de reusite si invata din esecuri. Esecurile inseamna maturizare si experienta. Utilizarea lor aduce un castig; refuzul intelegerii lor inseamna cu adevarat pierdere.
  7. Ultimul dar nu cel din urma principiu este acesta: dezvoltarea personala inseamna expunerea la situatii noi care sa te invete lucruri noi. Situatii noi inseamna experiente noi si emotii noi. Dati-va voie sa fiti liberi in alegeri si gandire. Nu refuzati o ocazie doar pentru ca suna ciudat sau neobisnuit, poate ca tocmai acea ocazie, acel eveniment este ceea ce va trebuie pentru a va forta limitele si intelegerea. Pentru unii dezvoltare personala inseamna incantatii, samanism, meditatie, respiratie holotropica; pentru altii poate insemna cursuri de desen, pictura sau alpinism. Oricare ar fi, alegerea va apartine. Bucurati-va de voi si de viata!

NOTA: Prin expunerea la situatii noi se intelege orice experienta care nu pune in pericol sanatatea sau viata proprie sau a altora, care nu incalca legile sau normele unei societati sau ale unui grup.